Ο Ναός του Αγίου Νικολάου στα Πολεμίδια

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου στα Πολεμίδια

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΥΡΩΝ ΤΗΣ ΛΥΚΙΑΣ

ΚΑΙ Η ΕΝΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑ ΚΑΤΩ ΠΟΛΕΜΙΔΙΑ

Το βιβλίο συνέταξε και επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Ιωάννου Συνταξιούχος Ανώτερος Πρωτοκολλητής Δικαστική Υπηρεσία, Πρώην πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και τώρα Επίτιμος Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Ι. Ναού Αγίου Νικολάου Κ. Πολεμιδιών.

Κ. Πολεμίδια

Απρίλιος 2017

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου άρχισε τη λειτουργία του στις 14 Αυγούστου 2001. Ο ναός δεν είχε καμιά προϊστορία, πλην του γεγονότος ότι εδώ, στο χώρο αυτό, υπήρχε ένα μικρό παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο, το οποίο όμως κατεδαφίστηκε, και στη θέση του ανοικοδομήθηκε ο σημερινός μεγαλοπρεπής Ναός του Αγίου Νικολάου, ο οποίος εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες των κατοίκων της γύρω περιοχής.

Η αγάπη, η φιλία, η γνωριμία και οι σχέσεις μου τόσων χρόνων με τους πρόσφυγες και τους αυτόχθονες κατοίκους, με οδήγησαν στην απόφαση να γράψω αυτό το βιβλίο που αφορά στην ιστορία του Ιερού Ναού και αναφέρει μέσα όλα τα γεγονότα που συνέβαλαν στο κτίσιμο του. Η δημιουργία του ναού κρίθηκε αναγκαία για την εξυπηρέτηση των λατρευτικών αναγκών των κατοίκων της περιοχής και ιδιαίτερα εμάς των προσφύγων που ήρθαμε εδώ στα Κ. Πολεμίδια από όλη την κατεχόμενη Κύπρο, θύματα όλοι της τουρκικής εισβολής του 1974.

Ήταν προσωπική μου επιθυμία, καθήκον και ευθύνη να γραφτεί αυτό το βιβλίο για να παραδοθεί ως παρακαταθήκη, στις επόμενες γενιές, για να γνωρίζουν οι νεότεροι κάποιες πτυχές της ιστορίας μας και να θυμίζει σε όλους, ότι χρειάζεται πίστη, υπομονή και αγώνας για να φτάσουμε στην απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου και την επιστροφή όλων των προσφύγων. Την κίνηση μου αυτή, υποστήριξε και ενεθάρρυνε, δίδοντας μου την ευλογία του, ο προϊστάμενος του ναού μας Πρωτοπρεσβύτερος Στυλιανός Κωνσταντίνου.

Ευχαριστώ θερμά τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιο, ο οποίος με το πατρικό και αμέριστο ενδιαφέρον του, μας στηρίζει καθημερινά και που με τη δική του ευλογία εκδίδεται το παρόν βιβλίο. Ο Θεός να τον ευλογεί και να τον στηρίζει στο έργο της διακονίας του στην Αγία του Χριστού Εκκλησία μας.

Ευχαριστώ επίσης το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμαθούντος κ. Νικόλαο, για τη στήριξη, την αγάπη και τη βοήθεια που μας παρέχει. Ευχαριστίες εκφράζω ακόμα, σε όσους με βοήθησαν με οποιοδήποτε τρόπο στην έκδοση του βιβλίου αυτού. Τέλος ευχαριστώ, τον Άγιο Νικόλαο που με την ευλογία και τη βοήθεια του, αξιώθηκα να γράψω αυτό το βιβλίο – το οποίο πιστεύω είναι ένας πολύτιμος θησαυρός για τους ενορίτες και κατοίκους της πόλης μας – και επικαλούμαι τις πρεσβείες του.

Παναγιώτης Ιωάννου

από το Πραστειό – Νέο Λειβάδι Μόρφου και τώρα στα Κ. Πολεμίδια Λεμεσού

Απρίλιος 2017

Μετά τη βάρβαρη τούρκικη εισβολή του 1974, η Λεμεσός και τα Κάτω Πολεμίδια δέκτηκαν ένα μεγάλο αριθμό εκτοπισθέντων Ελληνοκυπρίων. Ένας αριθμός αυτών των εκτοπισθέντων που προέρχονται από όλα τα μέρη της κατεχόμενης Κύπρου, στεγάστηκε στο Συνοικισμό Αυτοστέγασης Αγίου Νικολάου εδώ στα Κάτω Πολεμίδια της επαρχίας Λεμεσού. Από την πρώτη στιγμή, εμείς οι πρόσφυγες που προερχόμαστε από όλες τις κοινότητες της κατεχόμενης Κύπρου, ποθούσαμε να έχουμε μια εκκλησία κοντά στα προσωρινά μας σπίτια που να εξυπηρετεί τις λατρευτικές μας ανάγκες και που να μας εμπνέει και καθοδηγεί να παραμείνουμε όρθιοι και αλύγιστοι επί των επάλξεων, μέχρι την ευλογημένη μέρα που η Κύπρος θα απελευθερωθεί και να επανενωθεί και να μπορέσουμε όλοι οι πρόσφυγες να επιστρέψουμε ειρηνικά στα όμορφα χωριά και στις πόλεις μας.

Στην ιδέα αυτή, της ανέγερσης Ιερού Ναού στην περιοχή, ήταν ομόφωνη και καθολική απαίτηση των προσφύγων, συμφωνούσαν πλήρως ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ.κ. Χρύσανθος και ο τότε Υπουργός Εσωτερικών κ. Χριστόδουλος Βενιαμίν ο οποίος σε ανοικτή συγκέντρωση των προσφύγων εδώ στο συνοικισμό αυτοστέγασης Αγ. Νικολάου, ανακοίνωσε χορηγία ύψους £60.000 (εξήντα χιλιάδων λιρών) ως πρώτη δόση εκ μέρους της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας. Τούτο επαναβεβαιώθηκε και αργότερα σε συνεδρία που έγινε στις 14/11/1991 στα γραφεία της Ιεράς Μητροπολέως Λεμεσού και στην οποία έλαβαν μέρος ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ.κ. Χρύσανθος, ο Έπαρχος Λεμεσού, ο Δήμαρχος Κ. Πολεμιδιών εκπρόσωποι των προσφύγων του Συνοικισμού Κ. Πολεμιδιών και τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ι.Ν. Παναγίας Ευαγγελιστρίας Κ. Πολεμιδιών (επισυνάπτεται αντίγραφο επιστολής ημερ. 27/11/1991 του τότε Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Λεμεσού κ.κ.Χρύσανθου προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Χριστόδουλον Βενιαμίν).

Παρόλο ότι παρήλθαν μερικά χρόνια χωρίς ν’ αρχίσει το έργο, εντούτοις κατά την επίσκεψη του Μητροπολίτη Λεμεσού κ.κ. Χρύσανθου στο Δήμο Κάτω Πολεμιδιών που έγινε στις 19/05/1997 και στην οποία σύσκεψη έλαβαν μέρος ο μακαριστός Μητροπολίτης Λεμεσού, ο Δήμαρχος Κ. Πολεμιδιών κ. Κώστας Θωμά, ο Αντιδήμαρχος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωπος των προσφύγων και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες διαπιστώθηκε από όλους τους παρευρισκομένους ότι η ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου αποτελούσε πλέον άμεση ανάγκη για τους πρόσφυγες και τους κατοίκους της γύρω περιοχή και πως οι ενέργειες για την υλοποίηση του έργου πρέπει να εντατικοποιηθούν και οι εργασίες ανέγερσης του Ι. Ναού ν’ αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν.

Τελικά το όλο έργο άρχισε προς το τέλος του έτους 1997 κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες.

Ο Ρώσος VALERI SATTAROV και η σύζυγος του NADEJDA SATTAROVA και οι δύο χριστιανοί ορθόδοξοι, κατόπιν προσωπικών επαφών που είχαν με τον τότε Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ.κ.Χρύσανθο εξέφρασαν την κοινή τους επιθυμία να χρηματοδοτήσουν την ανέγερση ενός Ιερού Ναού στη Λεμεσό προς χάριν του Αγίου Νικολάου και σε χώρο της προσωπικής επιλογής του ίδιου του Πανιερωτάτου. Τελικά ως ο πιο κατάλληλος χώρος επιλέγηκε αυτός, εδώ στα Κ. Πολεμίδια, όπου βρίσκεται σήμερα ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου. Οι εργασίες ανέγερσης του Ιερού Ναού άρχισαν προς το τέλος του 1997 υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα της Ι. Αρχιεπισκοπής Κύπρου κ. Μάκη Μιχαηλίδη και όλες τις οικοδομικές εργασίες ανέλαβαν οι εργολάβοι Α/φοι Χριστοδούλου Λτδ. πάντοτε όμως υπό την ευθύνη, επίβλεψη και καθόδηγηση της Ι. Μητροπόλεως Λεμεσού. Εδώ σ’ αυτό το χώρο υπήρχε ένα μικρό παλιό παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Αγ. Νικόλαο το οποίο όμως κατεδαφίστηκε και στη θέση του ανοικοδομήθηκε ο σημερινός μεγαλοπρεπής Ναός του Αγ. Νικολάου που με την απλότητα, την ομορφιά και τη γραφικότητα τους αποτελεί σήμερα κόσμημα και στολίδι της περιοχής. Οι οικοδομικές εργασίες ανέγερσης του Ναού αποπερατώθηκαν περί το τέλος του 2000. Από τις αρχές του 2001 άρχισε η κατασκευή της ηλεκτρικής εγκατάστασης της μεγαφωνικής εγκατάστασης και τοποθέτηση καμπάνων, η κατασκευή του τέμπλου και του εικονοστασίου, η αγιογράφηση δεκάδων εικόνων, η κατασκευή και τοποθέτηση σκάμνων, καντηλιών, ιερών σκευών, διαφόρων επίπλων και πολλών άλλων.

Με τη βοήθεια του Θεού και την προστασία πάντοτε του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού, η εκκλησία μας άρχισε να λειτουργεί κανονικά από τις 14 Αυγούστου 2001 με τον εσπερινό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εξυπηρετώντας έτσι τις λατρευτικές ανάγκες των προσφύγων και των αυτοχθόνων κατοίκων της γύρω περιοχής. Κτήτορες της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου Κάτω Πολεμιδιών είναι οι Ρώσοι VALERI SATTAROV και η σύζυγος του NADEJDA SATTAROVA και οι δύο χριστιανοί ορθόδοξοι, τα ονόματα των οποίων αναγράφονται σε ειδική πλακέτα εντός του Ναού προς τους οποίους εκφράζουμε τις θερμότατες μας ευχαριστίες και ευχόμαστε ο Θεός δια πρεσβειών του Αγίου Νικολάου να τους στέλλει πλούσια την Χάρι και την Ευλογία Του.

Η πρώτη εθελοντική επιτροπή εκλεγείσα από τους πρόσφυγες (όχι διορισμένη από την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού) που ανέλαβε από το 1989 για προώθηση της ανέγερσης Ιερού Ναού στο συνοικισμό αυτοστέγασης απαρτιζόταν  από τους:

  1. Παναγιώτη Ιωάννου Πρόεδρος
  2. Χριστοφής Νικόλα Ττόφας
  3. Νίκος Κουλουμάς
  4. Χρίστος Παλάοντας
  5. Γιαννάκης Πετεβίνος
  6. Ευριπίδης Ιωάννου και
  7. Πέτρος Τραπεζάρης

Από τον Αύγουστο του 2000 – 31 Ιουλίου 2001 διορίστηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού ως προσωρινή εκκλησιαστική επιτροπή οι κ.κ.

  1. Παναγιώτης Ιωάννου Πρόεδρος
  2. Χριστοφής Νικόλα Ττόφας Ταμίας
  3. Νίκος Κουλουμάς Μέλος
  4. Χρίστος Παλάοντας Μέλος
  5. Γιαννάκης Πετεβίνος Μέλος

για να συνεργάζονται με την εκκλησιαστική επιτροπή Παναγίας Ευαγγελιστρίας. Από 1ην Αυγούστου 2001 διορίστηκαν επίσημα ως εκκλησιαστική επιτροπή Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Κ. Πολεμιδιών οι ακόλουθοι:

  1. Πρεσβύτερος Μάριος Καλλένος Πρόεδρος
  2. Παναγιώτης Ιωάννου Αντιπρόεδρος
  3. Χριστοφής Ν. Ττόφας Ταμίας
  4. Γιαννάκης Πετεβίνος Γραμματέας
  5. Χρίστος Παλάοντας Μέλος
  6. Νίκος Κουλουμάς Μέλος
  7. Πηνελόπη Μαυρικίου Μέλος

Η Ιερά Μητρόπολις Λεμεσού διόρισε την 1η Αυγούστου 2001 ως πρώτο Ιερέα τον Πρεσβύτερο Μάριο Καλλένο. Πρώτοι ψάλτες διορίστηκαν οι Γεώργιος Σαββίδης (δεξιός) και Βασίλης Παπασταύρου (αριστερός) και πρώτος νεωκόρος – καντηλανάφτης ο κ. Γιαννάκης Χριστοφόρου. Τόσο στον Πρεσβύτερο Μάριο Καλλένο, όσο και στους δύο ψάλτες, τον νεωκόρο και την τότε εκκλησιαστική επιτροπή, εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες για την μεγάλη τους προσφορά στα αρχικά στάδια λειτουργίας της εκκλησίας μας. Πολλές ευχαριστίες εκφράζουμε επίσης σε όλους τους πιστούς μας που με διάφορες δωρεές, προπάντων χρηματικές και που μαζί με τη μεγάλη οικονομική βοήθεια της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού καταφέραμε να δημιουργήσουμε το εικονοστάσι, εικόνες, καντήλια, σκάμνους και άλλα πολλά για την κανονική και εύρυθμη λειτουργία της εκκλησίας μας.

Τα εγκαίνια και το μύρωμα της εκκλησίας τελέστηκαν από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιο στις 16 Μαΐου 2003, καρποφορούσης της κυρίας Ερατώς Ευριπίδου και τούτο φαίνεται σε πλάκα εντός του Ναού στην οποίαν αναφέρονται επί λέξει τα εξής:

Ο πάνσεπτος ούτος Ναός του Αγίου Νικολάου
Ενεκαινίσθη υπό του
Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού
κ.κ. Αθανασίου
τη 16η Μαϊου 2003
καρποφορούσης της Ερατώς Ευριπίδου
και Θεοφιλώς Επιτροπευόντων των
Πρεσβυτέρου Μάριου Καλλένου
και των κ.κ.
Παναγιώτη Ιωάννου
Γιαννάκη Πετεβίνου
Ιάκωβου Κουμή
Χρίστου Παλάοντα
Πηνελόπης Μαυρικίου
Νίκου Ταραπουλούζη Κουλουμά
Κυριάκου Δημητρίου
Ανδρέα Σάββα
Παναγιώτη Γεωργίου
Κατερίνας Στυλιανού
Μορφούλας Καψούλη
Παναγιώτη Ροτσίδη (Νεωκόρου)

Από τις 16 Αυγούστου 2004 λόγω μετάθεσης του Πρεσβύτερου Μάριου Καλλένου στην γενέτειρα του το Δάλι Λευκωσίας, διορίζεται ως νέος Ιερέας ο Πρεσβύτερος Στυλιανός Κωνσταντίνου ο οποίος με το αμέριστο ενδιαφέρον του, την αγάπη του και τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει καθημερινά στηρίζει και καθοδηγεί πνευματικά τους ενορίτες μας και επιπλέον είναι και εξομολόγος της εκκλησίας και της ενορίας μας. Αναλαμβάνει επίσης την ευθύνη ολοκληρώσεως του έργου της ανέγερσης και συμπλήρωσης του Ιερού Ναού γιατί χρειάζονταν πολλά έργα να γίνουν ακόμη.

Από πλευράς Ιεροψαλτών διορίζονται ο κ. Αντρέας Σταυρινίδης (δεξιός), ο κ.Βασίλης Παπασταύρου (αριστερός), ο κ.Κυριάκος Δημητρίου ως τρίτος και ο κ.Σίμος Παπαδημητρίου ως τέταρτος ψάλτης. Νεωκόρος – καντηλανάφτης αναλαμβάνει ο κ.Παναγιώτης Ροτσίδης. Μεγάλοι Δωρητές της εκκλησίας είναι:

  1. Κυπριακή Δημοκρατία
  2. Ιερά Μητρόπολις Λεμεσού
  3. Ιερά Μονή Κύκκου
  4. Πηνελόπη Μαυρικίου
  5. Οικογένεια Μιχάλη – Παναγιώτας Πετεβίνου

και άλλοι με μικρότερες δωρεές.

Μετά τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές ο νεοεκλεγείς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄ έκανε δωρεάν προς την εκκλησία μας στις 9/4/2008 το ποσόν των €10.000 (δέκα χιλιάδες ευρώ).

Ειδικά θέλω να αναφέρω ότι για τους κτήτορες, δωρητές, ευεργέτες και συνδρομητές του Ιερού Ναού μας τα ονόματα όλων γράφονται σε ειδικό δίπτυχο και μνημονεύονται στη Θεία Λειτουργία.

Ευχόμαστε ο Πανάγαθος Θεός με τις πρεσβείες του Αγίου Νικολάου να δίδει πλούσια την ευλογία του σε αυτούς και στις οικογένειές τους.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου Κ. Πολεμιδιών είναι κτισμένος βυζαντινού σταυροειδούς ρυθμού με τρούλο. Έχει τρεις εισόδους, δυτικά που είναι και η κεντρική είσοδος του ναού, βόρεια και νότια, έχει δε και 80 παράθυρα διαμέσου των οποίων εισέρχεται άπλετο φως και αέρας. Επιπλέον, το εσωτερικό του ναού φωτίζεται από 6 μεγάλους πολυελαίους που βρίσκονται στο εσωτερικό και κρέμονται από τη στέγη. Προτού εισέλθουμε στο Ναό, στο έξω αριστερό μέρος της κύριας δυτικής εισόδου του Ναού είναι το ψηφιδωτό της εικόνας της Παναγίας της Παναχράντου, στο αντίστοιχο δε ακριβώς δεξιό μέρος είναι το ψηφιδωτό της εικόνας του Αγίου Νικολάου.

Αμέσως κατά την είσοδο στο Ναό στα δεξιά της κύριας εισόδου βρίσκεται το παγκάρι των επιτρόπων οι οποίοι αναλαμβάνουν και εκτελούν τις εργασίες της αρμοδιότητας τους, όπως την καταγραφή των γιορτών, μνημόσυνων και ότι άλλο απαραίτητο για την καλή λειτουργία του Ναού.

Αριστερά από την κύρια είσοδο βρίσκεται το μανουάλι όπου ο κάθε χριστιανός ανάβει το κερί του.

Μπροστά στο παγκάρι και τον χώρο των κεριών είναι οι εικόνες του Χριστού, της Παναγίας, του Αγ. Νικολάου και των εκάστοτε εορταζόντων αγίων, όπου οι πιστοί προσκυνούν αμέσως κατά την είσοδο τους στο Ναό.

Προχωρώντας δια μέσου του κεντρικού διαδρόμου αριστερά και δεξιά είναι ο κυρίως Ναός όπου έχουν τοποθετηθεί 500 ξύλινα στασίδια όπου πλήθος πιστών καθήμενοι και μερικοί όρθιοι παρακολουθούν και συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία.

Μπροστά από το Ιερό Βήμα είναι ο Σολέας όπου τελούνται τα μυστήρια (γάμοι, βαπτίσεις) και άλλες τελετές. Στο Νότιο μέρος του Σολέα βρίσκεται ο Δεσποτικός Θρόνος και στη βόρεια πλευρά βρίσκεται άλλος ένας κεντρικός θρόνος και οι δύο είναι από ξύλο και φέρουν ξυλόγλυπτη διακόσμηση. Στο μέρος αυτό βρίσκονται επίσης και τα ξυλόγλυπτα αναλόγια των δεξιών και αριστερών ιεροψαλτών μαζί με ανά πέντε ξυλόγλυπτα στασίδια ντυμένα με κόκκινο βελούδο.

Στα ανατολικά, εσωτερικά του Ναού είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο ή προσκυνητάρι που χωρίζει τον κυρίως Ναό από το Ιερό Βήμα και περιλαμβάνει 16 μεγάλες φορητές εικόνες στις οποίες περιλαμβάνονται οπωσδήποτε του Χριστού και της Θεοτόκου, δεξιά και αριστερά της Ωραίας Πύλης, του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και άλλων Αγίων που κοσμούν το εικονοστάσι. Στο άνω μέρος του τέμπλου θα δούμε άλλες 14 αριστερά και άλλες 14 δεξιά μικρές σε μέγεθος εικόνες των Αποστόλων και άλλων Αγίων. Πάνω από τις μεγάλες εικόνες κρέμονται τα καντήλια που δίνουν ξεχωριστή ομορφιά στο εικονοστάσι. Στο ανατολικότερο άκρο του Ναού είναι το Ιερό Βήμα, χώρος ιερός όπου τελούνται τα Ιερά Μυστήρια με κορυφαίο εκείνο της Θείας Ευχαριστίας. Στο μέσο του Ιερού Βήματος βρίσκεται η Αγία Τράπεζα. Μέσα στον ιερό τούτο χώρο βρίσκονται επίσης και τα εξαπτέρυγα.

Δεξιά από το παγκάρι των επιτρόπων, υπάρχει μια εσωτερική σκάλα η οποία οδηγεί στο γυναικωνίτη όπου πολλές γυναίκες αρέσκονται να παρακολουθούν από ψηλά τη Θεία Λειτουργία. Αριστερά του μανουαλιού όπου οι πιστοί ανάβουν τα κεριά τους είναι μικρή αίθουσα που χρησιμοποιείται ως γραφείο εξομολογητήριο. Σ’ αυτό το χώρο γίνονται οι εξομολογήσεις και όλες οι συνεδριάσεις της Εκκλησιαστικής Επιτροπής.

Μετά από πολλές παρακλήσεις των πιστών αρχίσαμε την αγιογράφηση του Ι. Ναού ξεκινώντας πάνω ψηλά στο Θόλο με τον Παντοκράτορα Χριστό. Μετά ακολούθησε στο ανατολικό πάνω μέρος του Ιερού Βήματος η εμφάνισης της Αγίας Τριάδος, πιο κάτω η Πεντηκοστή και αμέσως πιο κάτω η Παναγία, η Πλατυτέρα των Ουρανών.

Όλες οι τοιχογραφίες έγιναν με εισφορές των πιστών τους οποίους και πάλιν ευχαριστούμε θερμά, γιατί ο Ναός μας δεν έχει άλλους πόρους εισοδήματος εκτός από το παγκάρι και τις γιορτές.

Όλος ο χώρος εντός του Ναού καλύπτεται με σύστημα κλιματισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ο Ιερός Ναός είναι κτισμένος με δυο ψιλά καμπαναριά στα οποία υπάρχουν ηλεκτρικές καμπάνες οι οποίες κάθε Κυριακή ή μεγάλη γιορτή καλούν τους πιστούς στο Ναό για να λειτουργηθούν.

Επειδή ο χώρος εξωτερικά του Ναού ήταν χωμάτινος με πολλά χώματα – λάσπες – σκόνες κλπ. Ο Ιερέας και η εκκλησιαστική επιτροπή (πάντοτε με τη σύμφωνο γνώμη της Ι. Μητροπόλεως Λεμεσού) αποφασίσαμε ομόφωνα και προχωρήσαμε στη δημιουργία πλακόστρωτου σε όλη την αυλή και τον εξωτερικό χώρο της εκκλησίας. Από το 2009 έγινε επίσης περίφραξη του χώρου με ψηλά σιδερένια κάγκελα σε όλη την περίμετρο του Ναού. Έχει επίσης τοποθετηθεί εξωτερικός φωτισμός. Τελευταία έχει τοποθετηθεί και σύστημα συναγερμού για καλύτερη ασφάλεια του Ναού.

Στο βορειοδυτικό τμήμα της αυλής έχει κτισθεί μια εξέδρα, όπου συνήθως το βράδυ της Αναστάσεως, οι Ιερείς και οι Ιεροψάλτες του Ναού και στην παρουσία της Αγίας Εικόνας της Αναστάσεως του Χριστού ψάλλουν τον Καλό Λόγο και το Χριστός Ανέστη σε πλήθος κόσμου.

Στις 11 Δεκεμβρίου 2010 προχωρήσαμε στη φύτευση δενδρυλλίων και λουλουδιών στην αυλή της εκκλησίας. Όλα τα φυτά και λουλούδια παραχωρήθηκαν δωρεάν από το περιφερειακό τμήμα δασών. Εδώ θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως όλους όσου παρέστησαν και εργάστηκαν στην επιτυχή αυτή εκδήλωση φύτευσης δενδρυλλίων και λουλουδιών αρχίζοντας από:

  1. Το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμαθούντος κ.κ. Νικόλαο ο οποίος μαζί με τον Ιερέα μας Πρωτοπρεσβύτερο Στυλιανό Κωνσταντίνου τέλεσαν τον αγιασμό και ευλόγησαν το έργο της δενδροφύτευσης.
  2. Τον Έντιμο Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη.
  3. Την Βουλευτή κα Ελένη Θεοχάρους.
  4. Τον Δήμαρχο Κ. Πολεμιδιών κ. Γιώργο Γεωργίου.
  5. Την Γραμματέα τον Οικολόγων κα Ιωάννα Παναγιώτου.
  6. Τον περιφερειακό υπεύθυνο του Τμήματος Δασών κ. Τάκη Αττιπά καθώς επίσης και τον κ. Αδάμο Μαρκίδη του ιδίου τμήματος που είχε την ευθύνη του σχεδιασμού και προμήθειας των κατάλληλων δένδρων και καλλωπιστικών λουλουδιών.
  7. Τον εκπρόσωπο της Εταιρείας Φαρμάκων ΜΕΤΟΧΕΜΙ ΛΤΔ κ. Χριστάκη Σεργίδη, ο οποίος επικεφαλής μιας ομάδας από 20 άτομα συνεργάτες του και εργαζομένους στην πιο πάνω εταιρεία, αφιλοκερδώς και τελείως δωρεάν φύτεψαν 320 δενδρύλλια στο χώρο της εκκλησίας, αυτός δε ο χώρος κατέστη όασης πρασίνου και ομορφιάς της εκκλησίας, όπου η θρησκευτικής κατάνυξις, η μαγευτική γαλήνη, η ομορφιά και το πράσινο χρώμα των δένδρων, γαληνεύουν την ψυχή και ξεκουράζουν τα μάτια και το νου κάθε ανθρώπου.
  8. Τον κοινοτάρχη της ενορίας κ. Κύπρο Κάτσιη που παρέστη στη δενδροφύτευση.

Στο Βορειοδυτικό άκρο της εξωτερικής αυλής πίσω ακριβώς από την εξέδρα, κατόπιν αδείας του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων στην Αιτ. με αρ. 335/08, προχωρήσαμε στην ανόρυξη γεώτρησης επί του τεμαχ. 318 με καλά αποτελέσματα και έτσι σήμερα αρδεύονται ικανοποιητικά όλα τα δέντρα – λουλούδια και γενικά το πράσινο στο χώρο του Ναού μας. Επίσης τουλάχιστο μια φορά την εβδομάδα το νερό αυτό χρησιμοποιείται στην καθαριότητα όλου του πλακόστρωτου χώρου της αυλής.

Στο νοτιοδυτικό μέρος της αυλής, η εκκλησία μας φρόντισε και δημιούργησε ένα ξύλινο χώρο (κιόσκι) στεγασμένο με κεραμίδι όπου οι πιστοί προστατεύονται από το κρύο, τη βροχή και τον ήλιο, ούτως ώστε μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, αμέριμνοι να δίδουν τα κόλλυβα των μνημοσύνων εις ανάμνηση των νεκρών τους. Στο αμέσως μετά, δεξιό άκρο, η εκκλησία έκτισε αίθουσα – βιβλιοπωλείο όπου υπάρχουν πολλά θρησκευτικά βιβλία που δίδουν πνευματική τροφή και γαλήνη σε δεκάδες νέους και νέες, μικρούς και μεγάλους που τα διαβάζουν. Υπάρχουν επίσης πολλές εικόνες αγίων ως επίσης όλα τα εκκλησιαστικά είδη.

Στο τελείως εξωτερικό ανατολικό άκρο της αυλής, από τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2001 κτίστηκαν 3 αποχωρητήρια – τουαλέτες. Η όλη εργασία και όλα τα έξοδα έγιναν από εθελοντές πιστούς καθ’ ότι φαίνεται ότι δεν συμπεριλαμβάνοντο στα αρχικά σχέδια ανέγερσης του Ι. Ναού και ο εργολάβος δεν είχε οποιαδήποτε ευθύνη ή υποχρέωση.

Λόγω του γεγονότος ότι το Κοιμητήριο της Παναγίας Ευαγγελίστριας στα Κ.Πολεμίδια κόντευε να συμπληρωθεί, η τοπική Επιτροπή Προσφύγων, το Δημοτικό Συμβούλιο και η εκκλησιαστική επιτροπή Παναγίας Ευαγγελίστριας, κατόπιν διαβήματος προς τον Υπουργό Εσωτερικών κατάφεραν και η κυβέρνηση της Δημοκρατίας από τις 21/11/1985 προέβη στην απαλλοτρίωση γης στα Πάνω Πολεμίδια για επέκταση του κοιμητηρίου. Μέρος του τεμαχίου αυτού εκτάσεως 8 σκάλων παραχωρήθηκε για τις ανάγκες του Ι. Ναού Τιμίου Σταυρού στα Π. Πολεμίδια, το δε υπόλοιπο εκτάσεως 15 σκαλών δόθηκε για τις ανάγκες του Αγ. Νικολάου και Παναγίας Ευαγγελίστριας Κ. Πολεμιδιών.

Το ακίνητο με αρ. 0/223779 τεμαχ. 813 φυλ/σχέδιο 53/56 το όλον, τοποθεσία Αγ. Νικόλαος Κ. Πολεμιδιών στο οποίο κτίστηκε ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου ήταν εγγεγραμμένο επ’ ονόματι της εκκλησίας «Άγιος Γεώργιος» παρεκκλήσιο Ι. Ν. Παναγίας Ευαγγελίστριας.

Το κτήμα αυτό είχε υποθηκευτεί στην Σ.Π.Ε. Πολεμιδιών από την εκκλησία Παναγίας Ευαγγελίστριας και η εκκλησία Αγ. Νικολάου σύνηψε δάνειο για τις άμεσες ανάγκες της. Με την οικονομική κρίση που ακολούθησε από το 2013, συνήψαμε νέο δάνειο και πάλιν από την Σ.Π.Ε. Πολεμιδιών, τώρα Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού, παραμένει δε ένα υπόλοιπο του χρέους ύψους €360.000. Από τις 12/05/2009 το πιο πάνω ακίνητο επί του οποίου κτίστηκε ο Ι.Ν.Αγ. Νικολάου, κατόπιν οδηγιών του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Λεμεσού κ.κ. Αθανασίου, έχει μεταβιβασθεί εξολοκλήρου επ’ονόματι του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Κ. Πολεμιδιών.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε προς τον Πανιερώτατο για την ακριβοδίκαιη και ορθότητα της απόφασης του αυτής και γενικά για την οικονομική και πνευματική βοήθεια που προσφέρει πάντοτε στον Αγ. Νικόλαο από της πρώτης ημέρας της λειτουργίας του Ιερού Ναού.

Ένα ξεχωριστό και σημαντικό θρησκευτικό και ιστορικό γεγονός που έλαβε χώρα στην εκκλησία μας, είναι ότι στις 10 Ιουλίου 2007 έγινε αδελφοποίηση – ένωση των δύο ομώνυμων εκκλησιών Αγ. Νικολάου Κ. Πολεμιδιών και Αγ. Νικολάου Ναυπλίου Ελλάδος. Με την ευλογία του Αγ. Νικολάου, η εκκλησιαστική επιτροπή Αγ. Νικολάου Ναυπλίου με επικεφαλής τον σεβαστό πατέρα Κυριακό μετέφεραν για προσκύνημα εδώ στο Ναό μας ένα πολύτιμο θησαυρό, τα σεπτά λείψανα και τη θαυματουργό εικόνα του Αγ. Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, ενισχύοντας έτσι την πίστη και την αγάπη όλων μας προς τον δοξαζόμενο Θεό.  Με την ευκαιρία αυτή πέραν του προσκυνήματος των λειψάνων και της θαυματουργού εικόνας του Αγίου η εικόνα του παρέμεινε για μια εβδομάδα εδώ στο Ναό μας για προσκύνημα από χιλιάδες πιστούς και στις 10 Ιουλίου 2007 έγινε αδελφοποίηση – ένωση των δύο ομόνυμων εκκλησιών.

Πέραν του γεγονότος της αδελφοποίησης των δύο εκκλησιών, η εκκλησιαστική επιτροπή Ναυπλίου Ελλάδος δώρισε προς την εκκλησία μας τεμάχιο του λειψάνου του Αγ. Νικολάου το οποίο εκθέτουμε για προσκύνημα από τους πιστούς δυο φορές τον χρόνο, στις 6 Δεκεμβρίου ημέρα της γιορτής του Αγίου και στις 20 Μαΐου που γιορτάζεται η ανακομιδή των λειψάνων του.

Εύχομαι αυτή η αδελφοποίηση να συμβάλλει στη σύσφιξη των σχέσεων των δύο εκκλησιών μας και αυτοί οι δεσμοί, θρησκευτικοί και εθνικοί, να παραμείνουν άρρηκτοι μεταξύ των εκκλησιών μας και των αδελφών λαών Κύπρου και Ελλάδος.

Μερικά γεγονότα που λαμβάνουν μέρος στο Ναό μας κάθε χρόνο και που ευχόμαστε να συνεχίζονται και στο μέλλον είναι τα ακόλουθα:

  1. Το «Δείπνο Αγάπης» που γίνεται κάθε χρόνο στο προαύλιο του Ι.Ν. μας, με την ευλογία πάντοτε του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Λεμεσού κ.κ.Αθανασίου, ο οποίος συνήθως παρίσταται προσωπικά ο ίδιος ή λόγω κωλύματος, τον εκπροσωπεί ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ.κ. Νικόλαος. Το «Δείπνο Αγάπης» σκοπό έχει την αλληλογνωριμία, σεβασμού και αγάπης μεταξύ των ενοριτών και των Ιερέων μας και μέσο επικοινωνίας με τον Πνευματικό μας Πατέρα, τον Επίσκοπο. Περαιτέρω σκοπό έχει την οικονομική ενίσχυση του ταμείου προς αποπεράτωση αναγκαίων έργων, την εξόφληση των δανείων μας καθώς και την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της ενορίας μας.
  2. Κάθε χρόνο εδώ στο προαύλιο του Ι.Ν. μας πέραν των άλλων δραστηριοτήτων, διοργανώνεται τσάι από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα και τον Ορθόδοξο Σύνδεσμο Κυριών της Ενορίας μας. Όλες οι εισπράξεις δίδονται ως βοήθεια σε φτωχούς και ασθενούντες αδελφούς μας και γενικά σε πάσχοντες συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Συγχαίρουμε τις κυρίες της φιλοπτώχου Αδελφότητος και του Συνδέσμου Κυριών που εργάζονται συστηματικά και αθόρυβα για διεκπεραίωση του θεάρεστου έργου τους.
  3. Κάθε Δευτέρα μετά την Ανάσταση του Κυρίου μας σε συνεργασία με το Δήμο Κάτω Πολεμιδιών, διοργανώνουμε εδώ στο προαύλιο του Ναού μας εκδηλώσεις από την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας, όπως σακουλοδρομίες, αυγοδρομίες, σχοινί, λιγκρί, διτζίμι, χοροί και τραγούδια από τους πολιτιστικούς ομίλους «Νέοι Ορίζοντες» και «Ζήδρος» Κ. Πολεμιδιών. Μετά το τέλος των αγωνισμάτων δίδονται βραβεία στους νικητές. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων προσφέρονται από το Δήμο Κ. Πολεμιδιών ξηροί καρποί, ζιβανία, αναψυκτικά, χυμοί και άλλα σε όλους όσους παρακολουθούν τις πασχαλινές αυτές εκδηλώσεις.
  4. Κάθε χρόνο από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι τέλος Μαΐου λαμβάνουν μέρος στο χώρο της εκκλησίας, κατηχητικές συναντήσεις παιδιών του Β΄ Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου και του Λυκείου Πολεμιδιών και απογευματινή ομιλία – παράκληση κάθε Τετάρτη απόγευμα, πάντοτε κάτω από την καθοδήγηση του πατρός Στυλιανού Κωνσταντίνου.
  5. Κάθε χρόνο με την ευκαιρία των πανηγυρικών εορτασμών του Αγ. Νικολάου, πραγματοποιούνται διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις με επίκεντρο τον Εσπερινό στις 5/12 και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στις 6/12 ημέρα της γιορτής του Αγίου, προεξάρχοντος πάντοτε του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Λεμεσού κ.κ.Αθανασίου ή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμαθούντος κ.κ.Νικολάου. Τόσο στον εσπερινό όσο και στη Θεία Λειτουργία ημέρα της γιορτής του Αγίου, προσκαλούνατι και παρευρίσκονται όποτε μπορούν, οι κτήτορες της εκκλησίας Valeri Sattarov και η σύζυγος του Nadejda Sattarova, εκτός βεβαίως, εάν απουσιάζουν στο εξωτερικό. Μετά το τέλος του εσπερινού ακολουθεί λιτάνευση και περιφορά της εικόνας του Αγίου στους δρόμους της ενορίας.

Ποιος όμως ήταν  και είναι ο Άγιος Νικόλαος ο Θαυματουργός; Θα ήθελα πολύ απλά και με λίγα λόγια να αναφερθώ μέσα από όσα μελετούμε και γνωρίζουμε από διάφορα βιβλία για τη ζωή και το έργο του Αγίου.

Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε στα Πάταρα της Λυκίας της Μικράς Ασίας γύρω στα 233 με 250 μ.Χ. Πότε ακριβώς γεννήθηκε δεν είναι γνωστό. Οι γονείς του ήταν ευσεβείς Χριστιανοί και η οικονομική τους κατάσταση ήταν πολύ καλή. Από τα παιδικά του χρόνια έζησε ένθεη ζωή, βίο πλήρη αγιότητας και απείρων θαυμάτων. Ποια όμως η σχέση του Αγίου με την Κύπρο μας, τη νήσο των Αγίων; Σύμφωνα με την παράδοση και από τα υπάρχοντα στοιχεία και όταν ήταν πολύ νεαρός, πέρασε από την Κύπρο, όπου έμεινε για τρία περίπου χρόνια και μαζί με τον Άγιο Ευτύχιο, εθεμελίωσαν και έκτισαν την «Αγία Μονή» ή τη «Μονή των Ιερέων» κοντά στη Χρυσορογιάτισσα που σήμερα είναι Μετόχι του Κύκκου. Αν και πολύ νέος, σε ηλικία 19 ετών καλείται και χειροτονείται Ιερέας στην πόλη του τα Πάταρα. Έμεινε ορφανός από πολύ νέος και μοίρασε όλη του την περιουσία στους φτωχούς. Λίγο αργότερα εκλέγεται να διαποιμάνει ως Επίσκοπος πλέον, τους χριστιανούς στα Μύρα της Λυκίας. Η φιλανθρωπική του δράση μεγάλωνε συνεχώς. Έκανε ελεημοσύνες και αγαθοεργίες πάντοτε αθόρυβα. Προχώρησε δε και έκαμε Πτωχοκομείο, Νοσοκομείο, Ξενώνα και άλλα ιδρύματα. Ήταν πράος, ταπεινός και αγαθός. Ο Νικόλαος δεν φοβάται τους εχθρούς της πίστεως και φωτίζει και καθοδηγεί με τα λόγια και τα έργα του τους χριστιανούς.

Δεν πέρασε όμως πολύς καιρός και ο Άρειος που ήταν Διάκος στην εκκλησία της Αλεξάνδρειας και που κατόρθωσε να πάρει με το μέρος του και μερικούς άλλους Αρχιερείς όπως τον Ευσέβιο Νικομηδείας, τον Παυλίνο Τύρου, τον Ευσέβιο Καισαρείας και άλλους κληρικούς οι οποίοι βλασφημούσαν και διεκήρυτταν ότι ο Υιός δεν είναι αληθινός Θεός, ομοούσιος με τον Πατέρα προκαλώντας έτσι σύγχυση και αμφιβολίες μεταξύ των Ορθοδόξων Χριστιανών.

Το 325μ.Χ. λαμβάνει μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο στην πόλη Νίκαια της Βιθυνίας την οποία συγκάλεσε ο ίδιος ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος για να βρουν λύση και να λάμψει η αλήθεια. Στη Σύνοδο αυτή πήραν μέρος 318 Πατέρες μεταξύ αυτών ο Άγιος Σπυρίδωνας, ο Άγιος Αθανάσιος και άλλοι. Ο Άγιος Νικόλαος όπως και άλλοι Ιεράρχες, στηρίζουν μετά ζήλου στη σύνοδο την ορθόδοξο διδασκαλία και αντικρούουν τις αιρετικές θέσεις του Αρείου. Όταν σε κάποια στιγμή ο Άρειος έφερε σε αδιέξοδο τους Αγίους Πατέρες, ο Άγιος Σπυρίδωνας έκανε το θαύμα με το κεραμίδι. Δηλαδή, έβαλε ένα κομμάτι κεραμίδι στη χούφτα του, το έσφιξε και αυτό χωρίστηκε στα τρία: σε χώμα, νερό και φωτιά. Με αυτό το θαύμα απέδειξε τον Τριαδικό Θεό (Πατέρας – Υιός – Άγιο Πνεύμα).

Ο Άρειος όμως λόγω του εγωισμού του αν και ήταν πολύ μορφωμένος, δεν πείστηκε και με θάρρος επέμενε ότι το θαύμα αυτό είναι δαιμονικό. Ο Άγιος Νικόλαος ακούοντας τον Άρειο να μιλά με τόση ασέβεια για το πρόσωπο του Ιησού Χριστού τόσο οργίσθηκε που σηκώθηκε και τον ράπισε δυνατά στο πρόσωπο, ενώπιον του Αυτοκράτορα. Για την πράξη του αυτή φυλακίστηκε γιατί δεν επιτρεπόταν να κτυπήσει κανείς κάποιον, μπροστά στα μάτια του Αυτοκράτορα. Του αφαιρέθηκε το επισκοπικό ωμοφόριο και το Ιερό Ευαγγέλιο και τον έκλεισαν στη φυλακή. Το ίδιο βράδυ όμως τον επισκέπτεται ο Χριστός και η Υπεραγία Θεοτόκος που του έλυσαν τα δεσμά και του επέστρεψαν το Ευαγγέλιο και το ωμοφόριο. Τα ξημερώματα λοιπόν, τον βρήκαν λυμένο από τα δεσμά, να έχει το ωμοφόριο και να διαβάζει το Ιερό Ευαγγέλιο. Τότε ο Αυτοκράτορας Μέγας Κωνσταντίνος, ο οποίος ήρθε συντετριμμένος, του ζήτησε συγγνώμη και τον αποφυλάκισε. Η Σύνοδος τελικά καταδίκασε ως Αιρετικούς τον Άρειο και όλους όσους πίστευαν και είχαν τις ίδιες απόψεις με αυτόν. Μετά τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας, ο Άγιος επέστρεψε στην επαρχία του, τα Μύρα της Λυκίας όπου συνέχισε το θεάρεστο έργο του.

Ο Άγιος Νικόλαος θεωρείται ο κατ’ εξοχήν προστάτης των πτωχών, των ναυτιλλομένων και των παιδιών. Έκανε πολλά θαύματα, τα πιο πολλά σε πλοία που κινδύνευαν, γι αυτό και οι ναυτικοί τον έχουν προστάτη τους. Ο Άγιος Νικόλαος εθεωρείτο ανέκαθεν από τους προνομιούχους και χαρισματικούς Αγίους και Οικουμενικούς Διδασκάλους. Καταξιωμένος Ιεράρχης και Ομολογητής, Ισότιμος των Αποστόλων. Στην Κύπρο μας, τη Νήσο των Αγίων, όπου όπως είπαμε ο Άγιος πέρασε μια μικρή περίοδο της νεανικής του ζωής, βρίθουν οι εκκλησίες, οι μονές και τα ονόματα και τα θαύματα του Αγίου Νικολάου.

Τρία χωριά φέρουν το όνομα του και πέραν των 91 εκκλησιών είναι αφιερωμένες στο μεγάλο αυτό Ιεράρχη. Μεταξύ αυτών, η Μονή Αγίου Νικολάου Στέγης στην Κακοπετριά και η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου των Γάτων που βρίσκεται εδώ στο Ακρωτήρι, δίπλα από την Αλυκή της Λεμεσού που κτίστηκε γύρω στο 327μ.Χ. και που είναι ίσως το αρχαιότερο μοναστήρι της Κύπρου.

Ο Άγιος Νικόλαος εκοιμήθη εν Κυρίω περί το 333μ.Χ. σε ηλικία περίπου 100 χρόνων. Το λείψανο του τάφηκε στην αυλή της Επισκοπής Λυκίας, ύστερα δε από πολλά χρόνια το 1087μ.Χ. στην Α΄ Σταυροφορία των Φράγκων και όταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Αλέξιος ο Α΄, το λείψανο μεταφέρθηκε στο Μπάρι της Ιταλίας. Στις 20 Μαΐου γιορτάζεται η μνήμη της Ανακομιδής του τιμίου λειψάνου του Αγίου και στις 6 Δεκεμβρίου η ημέρα της γιορτής του.

Απολυτίκιο Αγίου (ήχος δ΄):

Κανόνα πίστεως καὶ εἰκόνα πραότητος,
ἐγκρατείας Διδάσκαλον, ἀνέδειξέ σε τῇ ποίμνῃ σου,
ἡ τῶν πραγμάτων ἀλήθεια·
διὰ τοῦτο ἐκτήσω τῇ ταπεινώσει τὰ ὑψηλά,
τῇ πτωχείᾳ τὰ πλούσια.
Πάτερ Ἱεράρχα Νικόλαε,
πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ,
σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Θα ήταν παράλειψης να μην εκφράσουμε σήμερα τις θερμές μας ευχαριστίες προς τους τότε ιερείς και εκκλησιαστικούς επιτρόπους της εκκλησίας της Παναγίας Ευαγγελίστριας Κ. Πολεμιδιών οι οποίοι εχειρίζοντο και είχαν την ευθύνη εισπράξεων και πληρωμών και γενικά εχειρίζοντο τους Τραπεζικούς Λογαριασμούς μεταξύ εκκλησίας Αγίου Νικολάου και Σ.Π.Ε. Πολεμιδιών από το 1997 έως Ιούλιο 2001, χρόνος που χρειάστηκε για την ανέγερση του Ι. Ναού Αγ. Νικολάου Πολεμιδιών, πάντοτε βεβαίως υπό τον πλήρη έλεγχο και επίβλεψη της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού.

Ιερείς: Οικ. Λεωνίδας Παπαδόπουλος
Πρεσβ. Γεώργιος Αβραάμ
Εκκλησιαστικοί Επίτροποι: Από 01/01/1997 – 31/12/2000

  1. Κύπρος Παπαδόπουλος Πρόεδρος
  2. Γεώργιος Στροβολιώτης Ταμίας
  3. Ρένος Κάδρος Μέλος
  4. Γιώτης Βενιζέλος Μέλος
  5. Ρίκκος Χριστοφόρου Μέλος
  6. Σπύρος Πισσαρίδης Μέλος
  7. Μαρίτσα Χριστοφόρου Μέλος
  8. Ζωή Λοΐζου Μέλος
  9. Χριστόδουλος Μελαχρινός Μέλος

Από 01/01/2001 – 30/07/2001

  1. Οικ. Λεωνίδας Παπαδόπουλος Πρόεδρος
  2. Κύπρος Παπαδόπουλος Ταμίας
  3. Γιαννάκης Κοντολαίμης Γραμματέας
  4. Γεώργιος Χ΄΄ Χριστοδούλου Μέλος
  5. Ανδρέας Ευριπίδου Μέλος
  6. Σάββας Παφίτης Μέλος
  7. Παναγιώτης Κωνσταντίνου Μέλος

Εφημέριοι Ι. Ναού Αγίου Νικολάου Κάτω Πολεμιδιών

Από 1/8/2001 – 15/8/2004 Πρεσβύτερος Μάριος Καλλένος. Από 16/08/2004 μετετέθη στο Δάλι.
Από 16/8/2004 μέχρι σήμερα Πρωτοπρεσβύτερος Στυλιανός Κωνσταντίνου.
Από 1/2/2007 – 21/1/2009

  1. Πρεσβύτερος Στυλιανός Κωνσταντίνου.
  2. Οικονόμος Αιμιλιανός Nicolae Μπρατου. Από 22/1/2009 μετετέθη στο Καλό Χωριό Λεμεσού.

Από 30/1/2009 – 10/5/2009

  1. Πρωτοπρεσβύτερος Στυλιανός Κωνσταντίνου.
  2. Διάκονος Σταύρος Κάσινος (χειροτονείτε Ιερέας και πηγαίνει στην Αγία Ζώνη από 11/5/2009).

Από 25/6/2009 – 20/9/2009

  1. Πρωτοπρεσβύτερος Στυλιανός Κωνσταντίνου.
  2. Διάκονος Νεκτάριος Χαραλάμπους (χειροτονείτε Ιερέας και πηγαίνει Κυβίδες από 21/9/2009).

Από 1/9/2009 – 31/3/2010

  1. Πρωτοπρεσβύτερος Στυλιανός Κωνσταντίνου.
  2. Οικονόμος Γαβριήλ Μπολνάβου και από 1/4/2010 μετετέθη και στην Βάσα (Σανίδας).

Από 10/4/2010 – σήμερα και συνεχίζουν

  1. Πρωτοπρεσβύτερος Στυλιανός Κωνσταντίνου.
  2. Πρεσβύτερος Μάριος Στατέσκου.

 Ψάλτες Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κ. Πολεμιδιών

Από 14/8/2001 – 31/1/2003

  1. Γεώργιος Σαββίδης δεξιός
  2. Βασίλης Παπασταύρου αριστερός
  3. 3ος ψάλτης, Κυριάκος Δημητρίου

Από 1/2/2003 – 10/5/2005

  1. Γεώργιος Σαββίδης δεξιός
  2. Ανδρέας Σταυρινίδης αριστερός
  3. 3ος ψάλτης, Σίμος Παπαδημητρίου

Από 10/5/2005 – 31/7/2006

  1. Ανδρέας Σταυρινίδης δεξιός
  2. Βασίλης Παπασταύρου αριστερός
  3. 3ος ψάλτης, Κυριάκος Δημητρίου

Από 1/8/2006 – 31/12/2008

  1. Ανδρέας Σταυρινίδης δεξιός
  2. Βασίλης Παπασταύρου αριστερός
  3. 3ος ψάλτης, Σίμος Παπαδημητρίου

Από 1/1/2009 – 28/2/2013

  1. Ανδρέας Σταυρινίδης δεξιός
  2. Σίμος Παπαδημητρίου αριστερός

Από 1/3/2013 – 28/2/2015

  1. Κυριάκος Δημητρίου δεξιός
  2. Σίμος Παπαδημητρίου αριστερός

Από 1/3/2015 – 30/9/2015

  1. Χρίστος Χρίστου δεξιός
  2. Σίμος Παπαδημητρίου αριστερός
  3. 3ος ψάλτης, Νίκος Γεωργίου

Από 1/10/2015 – 30/6/2016

  1. Κυριάκος Δημητρίου δεξιός
  2. Σίμος Παπαδημητρίου αριστερός
  3. 3ος ψάλτης, Νίκος Γεωργίου

Από 1/7/2016 – σήμερα και συνεχίζουν

  1. Κυριάκος Δημητρίου δεξιός
  2. Διονύσης Αντωνάτος αριστερός
  3. 3ος ψάλτης, Νίκος Γεωργίου

Από το 2005 για καθημερινές γιορτές (εκτός Σαββάτου και Κυριακής) χρησιμοποιείται ως ψάλτης ο κ. Κώστας Σάββα.

Από το 2006 μετέχουν ως εθελοντές βοηθητικοί ψάλτες οι Φάνος Παπακυριακού, Ελευθέριος Ελευθερίου και Κωστάκης Στυλιανού τους οποίους όλους ευχαριστούμε για τη μεγάλη τους προσφορά ως Ιεροψάλτες στον Ιερό Ναό μας.

Εκκλησιαστικοί Επίτροποι Ι. Ναού Αγ. Νικολαόυ Κ. Πολεμιδιών

Από 1/1/2000 – 31/7/2001 για συνεννόηση και συναπόφαση με την Εκκλ. Επιτροπή Ι. Ν. Παναγίας Ευαγγελίστριας, για θέματα που αφορούσαν την ανέγερση και την ομαλή έναρξη λειτουργίας του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Κ. Πολεμιδιών

  1. Παναγιώτης Ιωάννου Πρόεδρος
  2. Χριστοφής Νικόλα Ττόφας Ταμίας
  3. Γιαννάκης Πετεβίνος Μέλος
  4. Νίκος Κουλουμά Ταραπουλούζη Μέλος
  5. Χρίστος Παλάοντας Μέλος

Από 1/8/2001 – 12/1/2002

  1. Πρεσβ. Μάριος Καλλένος Πρόεδρος
  2. Παναγιώτης Ιωάννου Αντιπρόεδρος
  3. Γιαννάκης Πετεβίνος Γραμματέας
  4. Χριστοφής Νικόλα Ττόφας Ταμίας
  5. Νίκος Κουλουμά Ταραπουλούζη Μέλος
  6. Χρίστος Παλάοντας Μέλος
  7. Πηνελόπη Μαυρικίου Μέλος
  8. Από 8/10/2001 Ιάκωβος Κουμής ο οποίος αναλαμβάνει ως Ταμίας στη θέση του Χριστοφή Ν. Ττόφα, ο οποίος γίνεται Β΄ Πρόεδρος
  9. Από 8/10/2001 Κυριάκος Δημητρίου Μέλος

Από 13/1/2002 – 15/8/2004

  1. Πρεσβ. Μάριος Καλλένος Πρόεδρος
  2. Παναγιώτης Ιωάννου Αντιπρόεδρος
  3. Γιαννάκης Πετεβίνος Γραμματέας
  4. Ιάκωβος Κουμής Ταμίας
  5. Νίκος Κουλουμά Ταραπουλούζη Μέλος
  6. Χρίστος Παλάοντας Μέλος
  7. Κυριάκος Δημητρίου Μέλος
  8. Ανδρέας Σάββα Μέλος
  9. Πηνελόπη Μαυρικίου Μέλος
  10. Παναγιώτης Γεωργίου Μέλος
  11. Κατερίνα Στυλιανού Μέλος
  12. Μορφούλα Καψούλη Μέλος
  13. Χριστοφής Νικόλα Ττοφά Β΄ Πρόεδρος απεβίωσε όμως στις 10/6/2002

Από 16/8/2004 – 31/12/2007

  1. Πρεσβ. Στυλιανός Κωνσταντίνου Πρόεδρος
  2. Παναγιώτης Ιωάννου Αντιπρόεδρος
  3. Γιαννάκης Πετεβίνος Γραμματέας
  4. Ιάκωβος Κουμής Ταμίας
  5. Ανδρέας Σάββα Μέλος Απεσύρθη στις 22/10/2007
  6. Κυριάκος Δημητρίου Μέλος
  7. Πηνελόπη Μαυρικίου Μέλος
  8. Νίκος Κουλουμάς Ταραπουλούζη Μέλος Απεβίωσε στις 29/10/2005
  9. Χρίστος Παλάοντας Μέλος
  10. Παναγιώτης Γεωργίου Μέλος Απεβίωσε στις 9/1/2007
  11. Κατερίνα Στυλιανού Μέλος
  12. Μορφούλα Καψούλη Μέλος
  13. Από 1/8/2006 – 22/10/2007 διορίζεται ο Χριστόφορος Δημητρίου Μέλος Απεσύρθη στις 22/10/2007
  14. Από 1/2/2007 διορίζεται ο Δημήτρης Κωνσταντίνου Μέλος

Από 1/1/2008 – 31/12/2008

  1. Πρεσβ. Στυλιανός Κωνσταντίνου Πρόεδρος
  2. Παναγιώτης Ιωάννου Αντιπρόεδρος
  3. Γιαννάκης Πετεβίνος Γραμματέας
  4. Ιάκωβος Κουμής Ταμίας
  5. Κυριάκος Δημητρίου Μέλος
  6. Δημήτρης Κωνσταντίνου Μέλος
  7. Χρίστος Παλάοντας Μέλος
  8. Κατερίνα Στυλιανού Μέλος
  9. Μορφούλα Καψούλη Μέλος

Από 1/1/2009 – 28/2/2013

  1. Πρωτ. Στυλιανός Κωνσταντίνου Πρόεδρος
  2. Παναγιώτης Ιωάννου Επίτιμ. Πρόεδρος
  3. Γιαννάκης Πετεβίνος Αντιπρόεδρος
  4. Ιάκωβος Κουμής Ταμίας
  5. Δημήτρης Κωνσταντίνου Γραμματέας
  6. Χρίστος Παλάοντας Μέλος
  7. Γρηγόρης Μακρίδης Μέλος
  8. Από 14/10/2011 Κατερίνα Στυλιανού Μέλος
  9. Από 14/10/2011 Μορφούλα Καψούλη Μέλος
  10. Από 21/12/2011 Γιώργος Παπαγεωργίου Μέλος και από 1/1/2012 αναλαμβάνει Ταμίας στη θέση του Ιάκωβου Κουμή

Από 1/3/2013 – 28/2/2017

  1. Πρωτ. Στυλιανός Κωνσταντίνου Πρόεδρος
  2. Παναγιώτης Ιωάννου Επίτιμος Πρόεδρος
  3. Νικόλας Κυριάκου Αντιπρόεδρος
  4. Μαρίνος Κάσιας Γραμματέας
  5. Γιώργος Παπαγεωργίου Ταμίας
  6. Γιαννάκης Περίκκος Μέλος
  7. Αντώνης Αντωνίου Μέλος
  8. Ανδρόνικος Αντωνίου Μέλος
  9. Ζηνοβία Καραγιάννα Μέλος
  10. Μάριος Σωτηρίου Μέλος
  11. Γιαννάκης Πετεβίνος Μέλος

Από 1/3/2017 – 28/2/2021

  1. Πρωτ. Στυλιανός Κωνσταντίνου Πρόεδρος
  2. Παναγιώτης Ιωάννου Επίτιμος Πρόεδρος
  3. Γιώργος Παπαγεωργίου Ταμίας
  4. Δημήτρης Κωνσταντίνου Γραμματέας
  5. Μαρίνος Κάσιας Μέλος
  6. Νικόλας Χαραλάμπους Μέλος
  7. Αντώνης Αντωνίου Μέλος
  8. Γιαννάκης Περίκκος Μέλος
  9. Ανδρέας Σολωμού Μέλος
  10. Χαράλαμπος Θεοδώρου Μέλος
  11. Γιαννάκης Πετεβίνος Μέλος
  12. Ζηνοβία Καραγιάννα Μέλος
  13. Ανδρόνικος Αντωνίου Μέλος

Νεωκόροι- Καντηλανάνφτες Ι.Ναού Αγίου Νικολάου Κ. Πολεμιδιών

Από 1/8/2001 μέχρι σήμερα

Από 1/8/2001 – 1/6/2002 Γιαννάκης Χριστοφόρου

2/6/2002 – 30/9/2005 Παναγιώτης Ροτσίδης

1/10/2005 – 16/4/2007 Γιαννάκης Χριστοφόρου

17/4/2007 – 22/10/2007 Παναγιώτης Ροτσίδης

1/11/2007 – 30/9/2008 Γιαννάκης Χριστοφόρου

1/10/2008 – 31/1/2010 Παναγιώτης Ροτσίδης

1/2/2010 – 31/12/2010 Σίμος Ιωάννου

1/1/2011 – 31/12/2012 Παναγιώτης Ροτσίδης

1/1/2013 – 30/6/2013 Ανδρέας Κούλης

1/7/2013 – 30/6/2016 Στέλιος Στυλιανού

1/7/2016 – μέχρι σήμερα συνεχίζει ο Αλέξανδρος Χρίστου